onsdag 26 juni 2024
Undersköterskans titel
fredag 14 juni 2024
Den sjukdomsalstrande välfärden
Nu i juni kom rapporten "Miljarder skäl att förbättra arbetsmiljön - Om kommunernas och regionernas kostnader för produktionsbortfall till följd av sjukfrånvaro". En gedigen rapport som tagits fram av fackförbunden Akademikerförbundet SSR, Kommunal, Sveriges lärare, Vision och Vårdförbundet, och det är i dubbel bemärkelse sjuka siffror som presenteras.
Jag har skrivit om de höga och stigande sjuktalen i välfärden många gånger förut i den här bloggen, men det tål att upprepas ända tills en riktig förändring kommer till stånd - för det är inte bara en ohemul ekonomisk kostnad för samhället (51,4 miljarder kronor bara för år 2023), det är också en djup tragedi för varje enskild individ som drabbas. Arbetsrelaterad ohälsa innebär ett stort mänskligt lidande och många betalar ett högt pris och alldeles för många betalar med sina liv. Arbetsmiljöverket uppskattar antalet arbetsrelaterade dödsfall på grund av stress till uppemot 800 per år.
Rapporten lyfter även det ojämställda i att kvinnor i så hög utsträckning blir sjuka av sina jobb i välfärden och att arbetsmarknaden i Sverige är till stor del könsuppdelad - villkoren för kvinnor och män inom offentlig sektor är olika, såväl organisatoriskt, socialt som materiellt. Sedan början av 2010 har det skett en kraftig ökning av stressrelaterad psykisk ohälsa i Sverige - en femdubbling, där kvinnor står för ca 80%. Enligt försäkringskassans egen utsago så beror detta på att kvinnorna är sysselsatta i kontaktyrken med en bristande arbetsmiljö. Så, som jag så många gånger påtalat - vi är inte gnälliga för gnällandets skull! Alla siffror och statistik visar om och om igen att vår arbetsmiljö gör oss sjuka och att det måste till en förändring - och det snarast.
I rapporten presenteras tre förslag för en friskare välfärd:
Inför
sanktionsavgifter för organisatorisk och social arbetsmiljö
De
högsta sjuktalen på arbetsmarknaden är relaterade till
organisatoriska och sociala faktorer i arbetsmiljön. Därför måste
det kosta när arbetsgivare bryter mot föreskrifterna om
systematiskt arbetsmiljöarbete och föreskrifterna om organisatorisk
och social arbetsmiljö.
Välfärdens arbetsmiljö måste bli
jämställd
Arbetsmiljö är i högsta grad också en
jämställdhetsfråga. Villkoren för kvinnor och män inom offentlig
sektor är ofta olika. Skillnaderna i arbetsvillkor leder till att
kvinnor i offentlig sektor är särskilt drabbade av psykisk ohälsa
och sjukfrånvaro. Bristerna behöver synliggöras i
organisationerna, komma upp på dagordningen och åtgärdas inom
ramarna för en jämställd arbetsgivarpolitik.
Alla
arbetsplatser behöver arbeta med friskfaktorerna
Forskning
har identifierat friskfaktorer, som ringar in de organisatoriska
förutsättningar som visat sig ha en positiv påverkan på
arbetsmiljö, produktivitet och sjukfrånvaro. Används dessa
friskfaktorer aktivt, systematiskt och långsiktigt på en
arbetsplats, finns stor chans att skapa en god arbetsmiljö och låg
sjukfrånvaro. Insatserna behöver följas upp årligen, för att
välfärdsyrkena återigen ska kunna bli friskyrken.
Bara för arbetsgivare runt om i landet att kavla upp ärmarna och ta tag i problemet - alternativet är fortsatt stigande sjukskrivningstal och en förlust av kompetent personal, som det redan idag är en skriande brist på.
ps Här är en insändare som sätter fingret på problemet. Det är från en sjuksköterska som insjuknat på grund av sin arbetsmiljöbelastning. "Kortare patientbesök, ändringar i schemat och nya arbetsuppgifter utan att några andra arbetsuppgifter tas bort. Jag har försökt, för att hinna sprang jag fortare, tog kortare raster, försökte vara mer effektiv jag vände ut och in på mig själv för att räcka till. Men en dag gick det inte längre, mina krafter tog slut och jag orkade inte springa länge. Jag blev sjuk. Mitt arbete hade gjort mig sjuk, mitt arbete som jag alltid älskat."
lördag 8 juni 2024
Förändring ett måste om äldreomsorgen ska fungera
Det blev en insändare i Värmlands Folkblad idag som fick rubriken: Förändring ett måste om äldreomsorgen ska fungera.
Äldrevården skakar i grunden, det är ständig brist på personal – framförallt utbildad personal.
Arbetsmiljö, löner och arbetstider ”effektiviserade till verksamhetens behov” som det så fint heter, men glömmer att personalen är grunden som hela verksamheten vilar på – ingen personal, ingen verksamhet. Vill man att personal ska stanna och nya tillkomma måste arbetsmiljö, löner och arbetstider personalanpassas så att en stabil grund finns att tillgå i verksamheten. Inte som nu när inget av detta existerar.
Sänkt heltidsmått, högre löner och ob för utbildad personal och tid för alla arbetsuppgifter under en arbetsdag skulle garanterat vända den här negativa trenden.
Lågavlönad och utarbetad undersköterska
ps heja vårdförbundet som så träget slåss för sin medlemmars arbetsvillkor