söndag 11 december 2022

För kort dygnsvila - kritik från EU

 EU-kommissionen har kommit med skarp kritik mot Sverige för att arbetstidsdirektivets regler om dygnsvila inte följs. Grunden är att arbete och vila ska förläggas växelvis så att den livsviktiga återhämtningen aldrig kompromissas bort. Jobbar du vardagar 7:00 – 16:00 måndag till fredag så är dygnsvilan aldrig ett problem men i många branscher som exempelvis i vården är det inte ovanligt att dygnsvilan kortas ner till 9 timmar i stället för 11 timmar (exempelvis du jobbar till 21:30 och börjar nästa morgon vid 06:30) samt att det inte kompenseras i direkt anslutning till arbetspasset utan kompenseras långt senare – vilket inte ger den återhämtning och vila vi minst behöver för att inte bli sjuka.

 Det här är en jätteviktig åthutning till Svenska arbetsgivare som allt för länge har kunnat åberopa undantaget ”särskilda skäl” med förkortad dygnsvila slentrianmässigt och inplanerat genom att ha detta som en schemateknisk lösning som då också har kunnat byggt på en allt för slimmad personalstyrka. Nu kommer ”särskilda skäl” också kunna åberopas men till skillnad från nu kommer det bara att kunna användas vid oplanerade och på riktigt särskilda skäl och arbetsgivaren kommer då att behöva kompensera personalen i ledighet i direkt anslutning till nästa arbetspass. 

Omsorgskottar
 

 Det här kan förhoppningsvis bli riktigt bra då vi som jobbar i vården äntligen kan få bort en av de stora riskerna för att insjukna i utmattningssyndrom som just nu sprider sig som en löpeld bland personalen i vården. Det skulle till och med kunna locka fler ungdomar att väljer vårdprogrammet på gymnasiet när man ser att arbetsförhållandena blir bättre och bättre. För i grunden är det ju ett jätte roligt och givande arbete. Men det kan tyvärr även få nya oväntade konsekvenser om arbetsgivare inte anställer fler personal för att göra bra och verksamhetstäckande grundscheman utan istället försöker få ihop täckningen på samma antal personal som tidigare. Då kommer vården fortsatt vara en grogrund för långtidssjukdom och gymnasieprogrammen för nya undersköterskor kommer att fortsätta eka skrämmande tomma.

 Jag är hopplös optimist och tror därför att detta kommer att bli ett stort steg mot det bättre – hoppas kan man ju alltid göra för i grunden är det riktigt bra kritik från EU-kommissionen. 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar