tisdag 11 april 2023

Nya rapporter - Personal som lämnar & På arbetarkvinnornas bekostnad

Alla är vi värda samma grundförutsättningar - men så ser det tyvärr inte ut idag. Långt ifrån.  

 I dagarna kom fackförbundet Kommunals nya rapport: Personal som lämnar. Där framkommer det att det är värre än vad många kanske förstått  -  att endast 46% kan tänka sig jobba kvar i den kvinnodominerade äldreomsorgen om tre år. Under hälften! Personalen i äldreomsorgen upplever att arbetet är för fysiskt och psykiskt påfrestande, allt fler väljer därför att lämna. Samtidigt som allt färre söker sig till äldreomsorgen, färre utbildar sig och behovet av personal ökar och ökar. Det är en omöjlig ekvation och "extremt allvarligt" som Kommunals ordförande Malin Ragnegård uttryckte sig i Tv4 här om dagen.

Bild från kortversionen av rapporten: Personal som lämnar År 2012 ville 76 % jobba kvar, 2017 ville 60% jobba kvar och 2021 endast 46%



 Samtidigt har det kommit en ny rapport från arenaide av Lina Stenberg som heter På arbetarkvinnornas bekostnad, en rapport som i allra högsta grad hänger ihop med Kommunals rapport. Här slår man fast att kön, klass och etnicitet spelar roll i dagens Sverige. Visste du till exempel att en arbetarkvinna tjänar 100 000 kr mindre per år än en arbetarman?  Bara därför att? 

 Båda rapporterna visar att vi tyvärr har mycket kvar att göra i jämställdhetsarbetet i Sverige, både ekonomiskt som arbetsmiljömässigt - för vi är långt ifrån så bra som vi borde. 

 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar