lördag 4 april 2020

Blåsippor och Covid-19 i glesbygd

Ibland kan siffror hjälpa till så att man kan förstå vidden av saker och ting - som det här med det nya coronaviruset.

I min lilla kommun - Hagfors kommun som ligger vackert inbäddat bland de blånande bergen i de Värmländska skogarna. Här bor det 11 606 personer (). Om vi leker med tanken att alla i denna lilla kommun skulle bli smittade av det nya coronaviruset och insjukna i covid-19 så skulle ca 80 % (ca 9285st) få milda symtom - vilket innebär allt från inga symtom alls till stora jobbiga symtom i flera veckor, men att man klarar sig med egenvård i hemmet. Ca 15% (ca 1740st) skulle få det så pass jobbigt med andningen att de skulle behöva läggas in på sjukhus och ca 5 %  (ca 580st) skulle behöva intensivvård. (Jag använder mig i uträkningarna av Folkhälsomyndigheternas siffror för skattning av behov av slutenvårdsplatser) 

Med detta sagt så hoppas jag verkligen inte att alla i vår lilla kommun kommer att behöva få covid-19, att vi följer myndigheternas rekommendationer och försöker skydda riskgrupper så långt det är möjligt. Samtidigt ska vi inte vara så naiva att vi inte inser att många av oss faktiskt kommer att insjukna - man argumenterar som bekant inte med ett virus. Det kan ske idag, i morgon, om en vecka eller kanske om en månad - och att en hel del av oss i vår lilla kommun redan har det. Ganska få av oss kommer att med säkerhet få veta om vi har eller har haft just detta virus eller inte då det i dagsläget i princip endast är de som blir inlagda på sjukhus som testas - så även om du söker vård med misstänkt covid-19 symtom så kommer du i dagsläget inte att testas om du skickas hem för egenvård.

Det finns dock en stor fördel med att bo i en glest befolkad kommun i dessa tider - man kan njuta av naturen och vårens alla härligheter utomhus utan att riskera att orsaka smittspridning. Så glöm inte att njuta av spirande blåsippor och den första nässelfjärilen som förgyller oss i dessa tider.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar