onsdag 15 april 2020

Superdupersnabbintroduktionsutbildning - nöden har ingen lag

Socialstyrelsen har nu tagit fram ett nytt nationellt introduktionsutbildningspaket i spåren av Coronakrisen. Introduktionspaketet består av en utbildning i två delar där Socialstyrelsen tagit fram del ett och Ersta Sköndal Bräcke högskola har tagit fram del två.

Meningen med utbildningen är att man snabbt som ögat efter utbildningen ska kunna börja arbeta som ny personal inom socialtjänst och kommunalt finansierad hälso och sjukvård i såväl kommunala som privata verksamheter. Tanken är god och troligtvis även nödvändig mot bakgrund av rådande situation med covid-19 som under en period kan innebära stora behov av ny personal inom äldre och funktionshindersomsorgen. Så känner du dig manad - så gå utbildningen och hjälp till i en verksamhet som kräver att det finns personal dygnets alla timmar - helg som vardag, året runt.

Socialstyrelsen påtalar mycket riktigt att utbildningen som bara tar ca fyra dagar att genomföra inte uppfyller de rekommendationer som Socialstyrelsen själva har om den kompetens som krävs i dessa verksamheter och att om man efter Coronakrisen vill arbeta i dessa verksamheter bör komplettera sin utbildning. Allt gott så - men det mest sorgliga i den här kråksången är att innan vi hade hört talas om Coronavirus och Covid-19 så fanns och finns det tusentals som redan jobbar i dessa verksamheter som ingen utbildning alls har - inte ens en superdupersnabbintroduktionsutbildning. Att vi i dessa tider får använda oss av alternativa lösningar tror jag att de flesta förstår och accepterar. Men när det inte är en pandemikris? Hur kan det då motiveras?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar