måndag 30 mars 2020

Skyddskläder Covid-19

Som många av er säkert har läst och hört den senaste tiden så har diskussionen om vilken skyddsutrustning som man bör använda vid konstaterad eller misstänkt Covid-19. Många inom vården har varit arga, oroliga och upplevt att rekommendationerna från arbetsgivare, region, folkhälsomyndigheterna och WHO inte har varit samstämmiga - många har upplevt att kraven på skyddsutrustning har sänkts utan att  man känner att man fått en förklaring till varför.

Det nya coronaviruset som tagit många på sängen med sin snabba framfart har skyddsklass 3 som innebär att det kan ge upphov till sjukdomar med allvarliga konsekvenser och där möjligheter att bota eller förebygga är begränsade, eller så är sjukdomen mycket smittsam. Så här har arbetsgivaren ett mycket långtgående ansvar att se till att personalen har tillgång till adekvat skyddsutrustning för att förebygga smittspridning och att arbetsgivarens riktlinjer i fråga om rutiner och skyddsutrustning ALDRIG får bygga på brist på skyddsutrustning utan endast på risk för smittspridning.

Jag har läst igenom rekommendationerna från WHO  som fortfarande gäller och folkhälsomyndigheternas nya riktlinjer Rekommendationer för handläggning och val av skyddsåtgärder mot covid-19 inom vård och omsorg. som är hyfsat samstämmiga. Folkhälsomyndigheternas nya riktlinjer har verkligen lagt ner sig i att försöka förklara när och varför så att inte personal och arbetsgivare ska kunna missuppfatta vad som gäller och varför. Samt att man vill få alla att förstå att situationer som ser liknande ut kan skilja sig i risken av smitta och att man i varje kontakt med patient måste avgöra risken och då välja rätt skyddsutrustning. Enligt smittskyddslagen gäller också ett personligt ansvar att se till att förebygga och förhindra smittspridning.

Mycket förenklat skulle man kunna säga att basala hygienrutiner och att hålla avstånd på minst två meter är grunden och som man kommer långt med - sen tillkommer det en stigande skala av skydd som behövs beroende på hur nära man måste arbeta med patienten, kroppskontakt och risk för kroppsvätskor osv. Störst risk för smittspridning finns vid aerosolbildande vårdmoment. Viktigt är också hur man säkert arbetar med skyddsutrustningen - så att smittspridning inte sker under och vid på och avtagande av skyddsutrustningen. Sen finns det fortfarande många saker med det här viruset som fortfarande är okänt - WHO tar exempelvis upp det att många patienter med Covid-19 får en tarminfektion och att en smittrisk kan finnas i kontakt med feces. Så att säga något säkert går inte - men att man idag vet mer än igår och att personal ska jobba säkert med de skyddskläder och utrustning som arbetsuppgiften kräver.


Region Värmlands bild och text förklaring om när olika skyddsutrustning ska användas.



Tryck här! Video: Skydd mot smitta av coronavirus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar