måndag 5 juli 2021

Vad har vi egentligen på fötterna i Vård och omsorgen?

Arbetskläder har sedan ett par år varit obligatorisk i Vård och omsorgen - men man "glömde" skorna av någon anledning som är svår att riktigt förstå varför. Vad vi har på fötterna spelar roll! Idag är det privata skor som man ska traska runt i vilket i praktiken kan vara allt från flip-flops, tofflor av de mest varierande slag, slitna gympadojor och egentligen vad som helst, exempelvis riktigt dyra och bra skor - om man har råd vill säga. Har man inte det så får man ta det man har råd med. Inte ens hemtjänsten som är ute i ur och skur får ordentliga skor och oftast inte ens ytterkläder efter väder, fastän man inte får blanda arbetskläder och privata kläder av hygienskäl.

 

                                      

Man traskar lätt omkring ett par km under ett vanligt arbetspass på allt från hala golv på grund av duschvatten, utspilld potatismos och saft, mänskliga kroppsvätskor osv till att man får en vårdsäng eller rullstol på foten eller hamnar i kläm. Här är det egentligen bara fantasin som sätter stopp för vad som kan hända - och händer!! om man är tvungen till att bära undermåliga skor. Olycksrisken är påtaglig och förslitningsskador är nästan oundvikliga. 

Man kan inte låta bli att fundera på om det har något med att vård och omsorgen är en kvinnodominerad arbetsplats och att kvinnors arbetsmiljö sedan länge har varit sämre prioriterat än på mer manligt dominerade arbetsplatser. Är det så att kvinnors kroppar är mindre värda än männens? Jag säger inte att det är så - men kolla man in vad de mer manligt dominerade yrkena har på fötterna så inte är det privata foppatofflor i alla fall! För där har arbetsgivaren gjort en ordentlig riskanalys och kommit fram till att det behövs skor som skyddar dem mot riskerna i jobbet. När ska vi få se det i vård och omsorgen? 

Här kan ni se en liten film som Ida Nilsson grundaren  av facebookgruppen Rätten till fria arbetsskor har tagit fram för att visa vad vi har på fötterna. Dela gärna filmen så att fler kan se den!


 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar