onsdag 19 juli 2023

Socialstyrelsen utfärdar intyg till undersköterskor i en rasande snigelfart

 I nitton dagar har undersköterskor runt om i landet kunnat ansöka om den skyddade yrkestiteln undersköterska hos socialstyrelsen. Till dags dato har 30 906 ansökningar kommit in och 2463 bevis har utfärdats. 


 

Undersköterska är Sveriges vanligaste jobb (ca 180 000) så det är ett stort antal som kommer att behöva ansöka för att få fortsätta jobba som USK. Lagen trädde i kraft 1 Juli och Socialstyrelsen säger att de tagit in extra personal för att kunna möta ansökningarna som kommer in. Med ett medel på ca 129 utfärdade bevis om dagen (de som inte blir godkända finns det ingen statistik på) så skulle det ta nästan 4 år om alla ansöker - plus att det tillkommer nybakade studenter som också kommer att ansöka under tiden. 

Även om jag i grunden är positiv till att yrket äntligen blir reglerat så tycker jag att de kunde ha börjat ta emot ansökningar innan lagen trädde i kraft - för en lite smidigare övergång. Men, men ... nu är det som det är och jag kan bara konstatera att det kommer att ta låååång tid. 


ps: tips på en insändare i Värmlands folkblad om skyddad yrkestitel som går att läsa här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar