söndag 17 november 2019

Dammsugarunderbyxor

Socialminister Lena Hallengren höll i dagarna en pressträff i Västerås, för att presentera nyheten om att Göran Johnsson tillsatts som nationell samordnare för äldreomsorgen. Samordnaren Göran som är gammal metallare ska nu sprida goda exempel, stimulera förändringsarbete utifrån kunskapsbaserade metoder samt föreslå välfärdstekniska lösningar som kan avlasta personalen och effektivisera verksamheterna. 

Mitt pessimistiska jag funderar på hur många undersköterskor man skulle kunna ha anställt för dom pengarna och om det är japanska vårdrobotar och "dammsugarunderbyxor" istället för blöjor som är framtiden? - Jo, maskiner som man spänner fast över nedre delen av kroppen, som suger bort urin och fekalier finns framtaget på riktigt i Japan där man likt Sverige brottas med en allt mer åldrande befolkning, stigande kostnader och brist på personal.

Mitt lite mer positiva jag är glad att Socialministern valde att lyfta grundarna av Undersköterskeupproret Marie Wiberg och Jenny Klingstam genom att hålla pressträffen på just deras arbetsplats. Om man därtill tar till sig arbetsmiljöverkets krav på balans mellan krav och resurser i arbetet för personal inom äldreomsorgen så är välfärdsteknik som trygghetslarm ett bra exempel på när teknik faktiskt är av godo inom välfärden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar