fredag 27 mars 2020

Viruset är här

Om eller jag kanske ska säga när coronasmittan får fäste i något av kommunernas äldreboenden och/eller i hemsjukvården/hemtjänsten ska de sjuka i första hand vårdas där vilket ställer stora krav på personal och ledning. Även om den kommunala verksamheten är van att arbeta med infektioner och smittor så ställer det här viruset till det och personal och ledning ställs nu inför helt nya utmaningar. Skyddskläder och handsprit är just nu en bristvara på många ställen i hela världen vilket är eller kommer att bli ett problem samt att personalbrist både är och kommer att bli ett allt större problem. Jag kollade igenom SVT-nyheters sidor lite snabbt och fann att det redan konstaterats och att dödsfall skett på flera boenden runt om i Sverige. Och det finns säkert på många fler ställen än de jag så här lite snabbt kunde finna. Samt att tystnadsplikten gör att långt ifrån allt når press och media.

Halland Blekinge  Dalarna Gävleborg Småland Stockholm Södertälje  Sörmland  Uppsala  Väst Öst

I Örebro har man löst den här nya situationen på ett mycket föredömligt sätt som jag hoppas att fler kommuner kommer att försöka att ta efter. Där har man upprättat en speciell avdelning dit de som insjuknat i Covid-19 kommer att vårdas istället för att vårda patienterna utspritt på flera olika boenden vilket ökar risken för snabb spridning bland både personal som de boende. Även de som bor hemma med hemsjukvård/hemtjänst skulle kunna vårdas där av samma anledning.

För er som fortfarande inte har förstått allvaret med det nya Coronaviruset och hur smittsamt det är så kan vi jämföra med en vanlig influensa där en smittad person smittar ca 1,4 nya personer. Räknar man på 1,4 så kommer personerna en smittar i sin tur att smitta ca 1,4 personer var...  efter 10 sådana spridningar är 29 personer smittade. När det kommer till det nya Coronaviruset så smittar en smittad person ca 3 personer (finns lite olika siffror) vilket gör att efter 10 sådana spridningar så hamnar man på en häpnadsväckande summa på drygt 59000 smittade personer - så det kan gå ruskigt fort om det vill sig illa. Så håll avstånd - tvätta händerna - ta inte i hand - stanna hemma om du är sjuk osv -  och hamstra inte som privatperson handsprit och skyddsmaterial som exempelvis munskydd - det behövs i vården! (Finns tyvärr flera rapporter om stöld av handsprit och munskydd från boenden och sjukhus) Innan det här är över så hoppas jag att vi alla gör vad vi kan utifrån just sina möjligheter. Sitter du till exempel på en himla massa overheadplast som kan göras om till visir - försök att se till att vården både i region och kommun kan få tillgång till det. (Regler har lättats så att material som inte är godkända i vanliga fall ändå kan användas i dessa tider) Det finns fler exempel: silvertejp för att tejpa igen vid ärm/rock och handske. Handskar, skyddsglasögon, vätskeavisande munskydd osv. Vi kommer även att få bli lite mer kreativa så att om/när personalbrist uppstår i vård och omsorg att alla som kan vara en hjälpande hand också kan göra det. I Torsby kommmun får exempelvis kommunalt anställd badpersonal rycka in som hjälpande händer i äldreomsorgen. Utbildad sjukvårdpersonal som inte längre jobbar i vården ombeds att bidra så mycket de kan. Affärer, frivilliga och kommuner ordnar hemleverans från affärer till människor över 70 år och andra riskgrupper.

 Ingen kan göra allt - men om vi hjälps åt så kan vi göra mycket. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar