torsdag 2 juli 2020

Personaltäthet

Det är riktigt svårt att finna ordentlig statistik över hur personaltätheten i äldreomsorgen ser ut runt om i Sverige. Samt att det såklart finns lite olika sätt att räkna på. En del räknar ihop antalet årsarbetare och deras tjänstgöringsgrad och delar det med antal boende - ett vagt sätt att räkna på som inte säger så mycket egentligen. Ett annat är att ta antalet personal vid en visst klockslag och dela med antal boende/patienter - vilket ger en något bättre bild av verkligheten enligt mig, även om den har svagheter den med.




Bild från en humorsida som heter 9GAG om utvecklingen av personaltätheten inom äldreomsorgen.



I genomsnitt i landet är det 25 boende/patienter per sjuksköterska och ungefär 3,5 boende/patienter per Undersköterska/vårdbiträde. Men det det finns kommuner med både lägre och högre personaltäthet.   

I de bästa kommunerna har varje undersköterska/vårdbiträde 2 boende/patienter per personal och i de sämsta har varje undersköterska/vårdbiträde 5 boende/patienter per personal. Det är riktigt stor skillnad! Det säger sig själv att har man som personal 4-5 äldre, multisjuka med stora vård och omsorgsbehov så kan de omöjligt få samma hjälp och stöttning som de som har en högre personaltäthet. Hur kan det vara så stor skillnad runt om i Sverige?  Jo, det är som vanligt en ekonomisk fråga. Det är ofrånkomligt billigare om en personal tar hand om fler än om fler personal tar hand om färre. Om personalen verkligen hinner med alla sina arbetsuppgifter och verkligen kan utföra god och säker vård och omsorg eller inte verkar tyvärr inte alltid vara något som ligger högst på agendan. 


 
Så varför finns det ingen lägsta nivå på personaltätheten som alla kommuner måste förhålla sig till? Varför? Lagen är tydlig om att det ska finnas personal som utan dröjsmål ska uppmärksamma om en boende behöver hjälp och stöd - dygnet runt! Det är många gånger en omöjlighet på många boenden runt om i Sverige då man har för låg bemanning som inte hinner leva upp till lagen. Mitt förslag som lägstanivån är max 2 boende/ patienter per undersköterska/vårdbiträde och max 10 boende/patienter per leg sjuksköterska - varför inte? Sen får man ju självklart ha en ännu högre personaltäthet om man så önskar och behovet är större, men aldrig lägre. Jag tror att det skulle vara en riktigt bra början till en äldreomsorg som skulle kunna leva upp till vad lagen faktiskt säger. För det är inte vi personal som ska springa för två, tre eller fler personal - vi behöver fler kollegor - vi behöver förutsättningarna att kunna göra vårat jobb - och det är alltid arbetsgivarens uppgift att se till att vi kan göra det.  

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar