tisdag 7 juli 2020

IVO:s granskning av Sveriges äldreboenden

Inspektionen för vård och omsorg - IVO har granskat 1700 äldreboenden i Sverige med anledning av Coronapandemin och 91 äldreboenden ska granskas ytterligare eftersom mycket allvarliga brister upptäckts.

Under en pressträff idag så berättade Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg och socialminister Lena Hallengren att 40 kommuner av Sveriges 290 kommuner hitintills stått för nästan 70 procent av alla dödsfall i covid-19 på äldreboenden och att nästan hälften av alla dödsfall hitintills i Sverige var boende på ett äldreboende.

Det kan uppfattas som om de övriga 250 kommunerna är bättre än de 40 som nu pekas ut. Men eftersom vi fortfarande är mitt uppe i en pandemi så säger de här siffrorna egentligen inte så där jätte mycket mer än att man har haft det tufft på vissa håll i landet och andra inte. Visst finns det kommuner som även då det pågått en stor allmän smittspridning har lyckats hålla viruset borta från äldreboendena, eller som lyckats begränsa smittspridningen om den tagit sig in och helt enkelt varit bättre på att hantera smittan än andra - bra! Men många av kommunerna har ännu inte haft en stor allmän smittspridning. Så det är helt enkelt för tidigt att säga om det beror på tur eller skicklighet. Så mycket av det som presenterades i dag kan omkullkastas helt om en vecka, en månad eller om ett år. 

 Det enda man nu kan hoppas är att ALLA kommuner har tagit lärdom av det som presenterades i dag - om hur fort och hur illa det kan gå och nu står beredda med både hängslen och livrem inte bara på pappret utan på riktigt - både för en eventuell första som andra våg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar