söndag 19 juni 2022

Långsiktiga lösningar eller skjuta sig själv i foten

 Jag har skrivit förut om hur svårt det är att få tag i personal till vård och omsorgen - speciellt under sommaren. Ett problem som inte är unikt för endast några få kommuner och regioner runt om i landet utan problemet är lika stor överallt. 

Hur man löser problemet på både kort som lång sikt ser däremot lite olika ut runt om i Sverige. Kortsiktiga dyra lösningar är vanligast som att betala dyrt för att personal flyttar på semestern eller som i Trelleborg där man har tagit till dyra bemanningsundersköterskor för att lösa sommaren och i Haparanda betalar man mer för outbildade vikarier än ordinarie personal för att kunna locka någon alls att jobba i sommar.

Kortsiktiga lösningar löser dock inte grundproblemet som enligt alla prognoser kommer att öka. Otidsenliga arbetsvillkor lockar inte tillräckligt många nya att utbilda sig samtidigt som behovet av personal ökar - en omöjlig ekvation.

Det finns som tur är arbetsgivare som tänker till och väljer att prova nya vägar för att säkerställa att det finns personal som vill jobba hos dem även på lång sikt. I Laholm har man exempelvis infört rena helgtjänster där man jobbar 26 h/v på helgen med heltidslön. (Jag personligen hade nappat direkt på den helgtjänsten) På Hemtjänsten i Degerhamn på Öland ska heltiden sänkas till 31,5 h/v. Andra tar bort delade turer, står för arbetsskor osv osv.

Nu väntar jag med stor spänning på att fler arbetsgivare ska våga tänka utanför boxen och satsa på personalen för att vi ska vilja jobba för dem. Att finna förbättringsområden så att jobbet blir mer attraktivt igen är inte svårt i en bransch som i åratal effektiviserats in absurdum. Bara att kavla upp ärmarna och börja. Annars kan man ju alltid fortsätta att dumsnålt bemanningsoptimera med schematekniska lösningar som exempelvis "hälsoschema" eller liknande, men då skjuter man sig själv i foten och kommer till slut att bli stående helt utan personal. Bara att välja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar