onsdag 15 juni 2022

Den besvärliga bemanningssituationen - i år igen

 Samma visa varje år - kommuner och regioner står förvånat handfallna över att det kommer semesterperioder även detta år då personal ska få välbehövlig ledighet och återhämtning tillsammans med sina familjer. Rubrikerna duggar tätt i media om att det fattas vikarier i vård och omsorgen runt om i Sverige, samtidigt som det i åratals har flaggats för att det kommer att bli allt svårare att få tag i personal. Detta beror både på det att behovet av personal ökar då fler och fler behöver vård och omsorg som det att arbetsförhållandena har blivit sämre och sämre så att färre söker sig till vård och omsorgen. Det är en ond spiral som är satt i rullning utan att någon på riktigt tagit tag i saken för att vända trenden - inte på allvar. Man lovar mycket men levererar tunt.

Jag hörde nyss på nyheterna en verksamhetschef uttrycka sin förvåning över att den annalkande katastrofen som man vetat om i åratal att den kommer, skedde redan nu och paniklösningen på den "besvärliga bemanningssituationen" som hon inte är ensam om att ta till är att erbjuda ordinarie personal pengar för att skjuta på semestern - eller till och med beordra in personal att fortsätta jobba under sommaren samtidigt som man vädjar till anhöriga att hjälpa till. 

Vi snackar kärnverksamhet här. Det som måste fungera. Men utan framförhållning och ordentliga storsatsningar på den personal man redan har så är det inget annat att förvänta. Man kan inte släcka stora skogsbränder med en liten blomspruta - det går inte hur mycket man än vill eller låtsas som det regnar så att det släcker sig av sig själv, för det duggregnar inte ens det är kruttorrt och vinden blåser upp. Och det mina vänner lockar inte tillräckligt med ny personal för att täcka vare sig sommarens eller framtida behov av personal - och det säkrar långt ifrån att den personal man redan har stannar kvar.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar