söndag 14 april 2024

Strejk

 

 2003 när Kommunals medlemmar gick ut i en fem veckor lång strejk för bland annat högre lön så sa dåvarande statsministern Göran Persson ”Om inte folk hade varit så sjuka i Sverige hade det funnits pengar att höja de kommunalanställdas löner.” Han lade då indirekt skulden till medlemmarnas låga lön på medlemmarna själva – att de skulle sluta upp med dumheterna att slita ut sig. Arbetsgivarna kom efter den strejken ut som vinnare. Medlemmarna fick i princip endast igenom att lägstalönen höjdes från 12.000 kr till 14.000 kr. Detta kan jämföras med att 2003 låg medellönen i Sverige på 21.500 kr.   

 Sedan dess har sjuktalen inte minskat utan ökat. Försäkringskassans sjukstatistik visar år ut och år in på höga sjuktal bland undersköterskor inom hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende – de är sjukskrivna dubbelt så mycket än andra!

 



 De utslitna ryggarna, knäna och ledernas jobb har idag även höga stressrelaterade sjuktal då jobbet sedan 2003 inte längre ”bara” är ett fysiskt slitsamt arbete. I och med alla effektiviseringar efter införandet av New public Management i offentlig verksamhet har jobbet även blivit oerhört tidspressat och stressigt – den allt mindre personalstyrkan ska klara att sköta allt fler vårdtagare, samtidigt som arbetsuppgifterna har blivit fler och fler. Det är som om det hade varit högre sjuktal som har varit målet för arbetsgivarna – inte tvärtom.

 Nu varslar kommunal åter om strejk – för bland annat rätten att få ut sin nya lön i tid. (Arbetsgivare runt om i landet har ibland suttit inne med pengarna i månader.) Det är alltså inte mycket Kommunal begär, men ändå får de kalla handen av arbetsgivarparten. 

  Många medlemmar hade velat se en strejk för så mycket, mycket mer förändringar -  en hejdundrande strejk för bättre arbetsmiljö på riktigt, mer personal per vårdtagare, bättre och luftigare scheman och såklart högre löner. Medlemmarna ligger i botten i all statistik och fler än någonsin funderar på att sluta för att de inte orkar mer, för att de blir sjuka av sitt jobb som de i grund och botten älskar. Ska det verkligen vara för mycket begärt att ha en hyfsad lön och inte riskera att bli sjuk av sitt arbete 2024? 






 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar