tisdag 3 oktober 2023

Alla vi som ligger under försörjningskravet

 Den 1 November träder höjt försörjningskrav för arbetstillstånd i kraft för personer från ett land utanför EU. Då krävs en lön som är 80 procent av medianlönen i Sverige, vilket just nu är 27 360 kr i månaden, för att få ett arbetstillstånd och fortsatt få stanna i Sverige och arbeta.

Det är en lön som ganska många vanliga arbetare hamnar under. Exempelvis så ligger medellönen (år 2023) i min lilla Värmlandskommun Hagfors för undersköterskor på 27 188 kr, för vårdbiträden 23 803 kr, för lokalvårdare 24 195 kr, för barnskötare 25 835 kr och för elevassistenter 24 955 kr - således alla under det nya försörjningskravet. 

Marie Mattsson som är personalhandläggare inom äldreomsorgen i Boden där flera anställda nu i och med detta riskerar att utvisas säger ”Det ödelägger hela vår verksamhet” Och det är nog många verksamheter runt om i Sverige som kommer att drabbas. 

Aysel Mammodova riskerar att utvisas (EKOT)

 "Det här är det första steget i regeringens och samarbetspartiet Sverigedemokraternas arbete med att skärpa villkoren för arbetskraftsinvandring. Den föreslagna nivån syftar till att minska fusk och utnyttjande kopplat till arbetskraftsinvandring." säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M). Och Johan Persson (L) menar på fullaste allvar att det här ska "städa upp i skuggsamhället" genom att skötsamma arbetare nu blir utvisade enkom på grund av att det finns jobb i Sverige med löner under 80% av medianlönen. 

Det här är så dumt så jag finner inga ord. Förutom alla de tragedier på individnivå - de som nu utvisas och måste bryta upp, fastän de jobbar och försörjer sig själva så finns det så många obesvarade frågor som politikerna väljer att inte pratar om. Varför finns det så många låglönejobb i Sverige? Vi som inte riskerar utvisning och lever på löner som ligger långt under 80% av medianlönen - hur klarar vi oss?  Hur ska alla de verksamheter som nu förlorar flera erfarna medarbetare i ett enda trollslag klara av att snabbt hitta ny personal? Det är en skriande brist på erfaren och utbildad personal redan innan. Och hur i hela friden ska detta kunna städa upp i skuggsamhället? Vem vinner på detta? Vem? 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar