söndag 15 oktober 2023

Arbetsglasögon i vård och omsorgen

 Den allt mer digitaliserade världen tar sig in även i vård och omsorgen - även för oss i den patientnära omsorgen. Förutom att all journalföring och korrespondens numer sker digitalt så öppnas låsta dörrar, larm kvitteras och det signeras och kvitteras hit och dit hela dagarna via våra digitala bildskärmar. Inte mycket som skulle kunna göras idag utan dessa verktyg - sårbart men effektivt. 

Arbetsgivarens ansvar för arbetsglasögon för den som jobbar med en bildskärm minst en timme om dagen kom till när de stora surrande datorerna gjorde sin entré på arbetsplatserna för en fyrtio år sedan. Sedan dess har det blivit ett allt mer använt arbetsverktyg - både mobilt som stationärt. Samtidigt som bildskärmarna har blivit så små att de kan få plats i en ficka har användningsområdena ökat markant.    

 Att kunna se det man arbetar med utan ansträngning är viktigt för att minska risken för vård och omsorgsavvikelser, olycksfall och belastningsbesvär som exempelvis huvudvärk, muskelspänningar i ögon, nacke och skuldra osv - och det är arbetsgivarens ansvar att förhindra detta. Bra arbetsglasögon är ett måste även för oss på golvet vilket många inte vet om att vi har rätt till då många arbetsgivare inte ens tänkt på att upplysa oss om deras skyldighet och vår rättighet, medan andra självklart fixar synundersökning och glasögon även till sin baspersonal - men långt ifrån alla. Vissa säger till och med nej när de fått frågan av sin baspersonal då de inte riktigt tycker att även vi ska ha det. Kan inte låta bli att fundera på om det är för att de dumsnålt tycker att det skulle kostar för mycket att även vi på golvet skulle få regelbundna synundersökningar och vid behov arbetsglasögon?


  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar